Kan man bruge noveller og digte i stedet for
eller som supplement til piller og sprøjter?

Ifølge læge i psykiatri Birgit Bundesen, oplever mange psykiatriske patienter, at deres sygdom bliver deres identitet. Et skrivekursus kan hjælpe patienterne til at genopdage, at de rummer meget mere end deres sygdom.

Skønlitteratur på P1 9. december 2020

Se videoklip fra Birgit Bundesen i P1 Morgen.

Litteratur på recept

Hvad dur litteratur egentlig til? Kan litteratur lindre lidelser? Sundhedsbranchen har taget litteraturen til sig og lader fx skønlitteratur indgå i pensum på medicinstudiet på SDU, mens der forskes internationalt i feltet narrativ medicin.

I dagens udsendelse udforsker værten sammen med gæsterne, hvordan skrivning og litteratur helt konkret kan hjælpe mennesker med psykisk sygdom til at få positive oplevelser og meningsfuldt samvær med andre.

Overlæge og psykiater, Birgit Ærenlund Bundesen har siden 2017 ledet et forskningsprojekt med skrivegrupper for psykisk sårbare, der ledes af professionelle forfattere.

Hun kommer i studiet og fremlægger sine indtil videre meget positive resultater og fortæller om tankerne bag projektet. Desuden får programmet besøg af to debuterende forfattere og psykiatribrugere: Anna Rieder og Sidsel Welden. Sammen har de lavet et aktivistisk projekt med tre pjecer, der skal hjælpe sundhedspersonale med at forstå, hvordan det føles at være syg.

Anna Rieder læser desuden op fra sin nye digtsamling, ‘Hindebæger’, og vi får også en smagsprøve på Sidsel Weldens kommende roman.

Alt i alt får du et kig ind i maskinrummet, når skønlitteraturen maser sig ind på medicinfagets område.

Hør udsendelsen her