Behandler

Kontaktperson til kontaktperson

Til dig, som er kontaktperson i psykiatrien. Måske er du psykolog, kontaktperson, sygeplejerske, sosu-assistent eller socialrådgiver. Måske genkender du det, at man sidder med en psykiatribruger, som kunne have brug for at komme et sted med andre ligesindede og lave noget kreativt, men hvor de eksisterende tilbud ikke virker interessante eller har brug for et sygdomsfrit fællesskab. Måske er det en bruger med en interesse i kunst og kultur, som på én gang er meget ressourcefuld og kreativ, som kan have svært ved at fungere i mange sociale sammenhænge.

Da jeg først hørte om kunstgrupperne var jeg lidt forbeholden, fordi jeg jo har ansvar, for at henvise mine patienter til trygge og gode tilbud, hvor der også tages højde for deres sårbarheder. Det der gør det trygt at henvise til kunstgrupper og aktiviteter i Center for Kunst og Mental Sundhed, fordi der er professionelle behandlere involveret og de har tæt kontakt med os faste behandlere og fx kontakter os hvis der opstår situationer i grupperne, som vi skal vide om eller samle op på. Og de brugere jeg har henvist, har fået det tydeligt bedre af det.

Læge til læge

”At være med som læge i vores kunstgrupper er dels utrolig sjovt og glædesfyldt arbejde, men også fagligt meget lærerigt. Alle, også klinikere kan blive bedre til at skrive skønlitterært eller bedre til at lave kunstnerisk arbejde.

Jeg har oplevet at patienter jeg har haft indlagt i lang tid, som ikke har sagt ret meget til konsultationerne, har åbenbaret et indre liv i deres kunstneriske arbejde som har været lidt af en øjenåbner.

Kunstworkshoppen som et mellemmenneskeligt mødested muliggør andre former for samtaler, fælles refleksion, leg og undersøgelse af hvad det vil sige at være menneske og jeg føler det gør mig til en bedre læge at møde patienterne i dette kreative rum”

Kreativ skrivning som kur mod omsorgstræthed

Det kan være en udfordring som læge at finde den rette balance mellem at være for tykhudet og risikere at blive kynisk – og være for tyndhudet og risikere udbrændthed. Kreativ skrivning og læsning af litterære narrativer kan måske være et effektivt redskab mod omsorgstræthed. Center for Kunst og Mental Sundhed har for nylig afholdt et internat med kreativ skrivning for praktiserende læger mod omsorgstræthed.

Læs mere

Omsorgstræthed hærger psykiatrien

Forfatter Anna Rieder fra Center for Kunst og Mental Sundhed sætter i Politiken ord på sine egne oplevelser fra psykiatrien og efterlyser mere omsorg og opmærksomhed på det enkelte menneske. I et interview i i februar 2022 i Politiken understreger hun vigtigheden af et andet fælles sprog end det klinisk, diagnosticerende og hun fortæller om sin egen erfaring med at skrive og sætte ord på sine oplevelser i de skrivergrupper, som er en del af Center for Kunst og mental Sundhed

Læs mere