Mere omsorg i psykiatrien
Meget mere omsorg og nærhed efterlyses i psykiatrien
Forfatter Anna Rieder fra Center for Kunst og Mental Sundhed sætter i Politiken ord på sine egne oplevelser fra psykiatrien og efterlyser mere omsorg og opmærksomhed på det enkelte menneske. I et interview i i februar 2022 i Politiken understreger hun vigtigheden af et andet fælles sprog end det klinisk, diagnosticerende og hun fortæller om sin egen erfaring med at skrive og sætte ord på sine oplevelser i de skrivergrupper, som er en del af Center for Kunst og mental Sundhed:
”Spørgsmålet er, om der inden for psykiatriens hårdt pressede rammer, er ressourcer – menneskelige, tidsmæssige såvel som økonomiske – til at nytænke omgangen mellem personale og patient.
»Måske – og forhåbentlig – kan den enkelte psykiater eller sygeplejerske selv gøre noget ved ganske enkelt hver dag at træne sig i åbenhed og sensibilitet over for det menneske, de sidder overfor. Også selv om de har siddet over for utrolig mange tidligere. Jeg ved, at det, der hedder ’narrativ medicin’, hvor man blandt andet arbejder med lægens empati, også fylder noget i lægeverdenen for tiden. Så det er noget, man er opmærksom på«.
Afslutningsvis kommer Anna Rieder i Politiken med en direkte opfordring:
” »Det her handler om at tilbyde folk et værdigt sted at stå. Det er uværdigt hele tiden at skulle iagttages og vurderes. Det er uværdigt at blive mødt med omsorgstræthed og fremmedgørende sprog. Man skal skabe nogle andre og mere frie rum, hvis man vil forbedre psykiatrien på en måde, som ikke nødvendigvis behøver at koste det store«.”