Udstilling

Ømme Knapper er et kunstnerisk rum lavet af og for psykiatribrugere, deres pårørende, psykiatriske behandlere – og kunstinteresserede.

Udstillingsplatformen Ømme Knapper en et udstillings- og samlingssted for samtidskunst og omsorgsaktivisme, der taler fra sårbarhedens sted. Udstillingsplatformen undersøger synet på mental sundhed og ømhedsbegrebet fra en kunstnerisk vinkel, der både udfordrer, kritiserer og samarbejder med det psykiatriske system.

I CKMS’s lokaler på Amager præsenterer Ømme Knapper fire soloudstillinger af samtidskunstnerne Alice Topsøe-Jensen, Bobbi-Johanne Østervang, Melanie Kitti og Monia Sander Haj-Mohamed.

Udstillingsserien afsluttes desuden af udstillingen Utopisk Hospital, udviklet i et samarbejde med centrets brugere og kunstnere.

Udstillingerne vil være suppleret af performances, workshops, læse- og samtalegrupper, panelsamtaler og symposier med fokus på psykisk sygdom, kunst og politik.

Ømme Knapper er åben for offentligheden, men de daglige psykiatribrugere, personale og pårørende er udstillingsplatformens primære publikum. Det betyder, at både udstillingerne og de øvrige aktiviteter arbejder bevidst med viljen til at skabe et trygt og omsorgsfuldt rum for mennesker med neurodiversitet, psykiske lidelser og traumer.

Titlen Ømme knapper refererer til den amerikanske digter Gertrude Steins hovedværk ‘Tender Buttons’. Udstillinger virker som en form for ømme knapper; en teknologi, der kan åbne, regulere, tænde og slukke. Ømheden peger både på det, der potentielt gør ondt og det kærlige, omsorgsfulde, det sårbare, det svære.

Udstillingsplatformen undersøger ømhedsbegrebet fra en kunstnerisk vinkel, der både udfordrer, kritiserer og samarbejder med det psykiatriske system og synet på mental sundhed.

Ømme Knapper åbner i februar 2023.
Ømme Knapper er støttet af Statens Kunstfond og Amager Vest Lokaludvalg.

M / Other (2021)

Den første udstilling i CKMS var udstillingen M/OTHER, hvor samtidskunstnere undersøgte moderskabet i en interaktiv kunstinstallation.

Udstillingen er et kurateret møde for forskellige slags arbejder udi sorg og omsorg, sårbarhed og solidaritetUdstillingen spørger ind til moderskabet i en udvidet forstand, der overskrider det biologiske køns markeringer, ind til hvad det vil sige at være familie, at skabe slægt med andre bånd end blodets.

Læs mere om udstillingen

Fotos af Amanda Bødker