Der er brug for en alliance på tværs af kultur og sundhed, som kan arbejde på at fremme adgangen til kunst for både patienter og borgere.

Den opfordring kom fra Mogens Jensen, der blandt andet sidder i Folketingets underudvalg for Kultur og Sundhed, og ordene faldt på dagens konference om en ’National strategi for kultur og sundhed’ arrangeret af Center for Kunst og Mental Sundhed, Region Midtjylland, Kulturens Analyseinstitut og World Health Organization i FN-byen.

Nationale og internationale forskere fremlagde resultater. Og som WHO formulerede det, ja så er beviset der for, at kunst virker. Næste skridt er politisk mod og vilje til at implementere den viden til gavn for patienter og borgere.

Formålet med konferencen var at diskutere, hvordan man arbejder frem mod en national strategi for kunst og sundhed. Hvordan skaber man en national indsats på området med bæredygtige samarbejder mellem kommuner og regioner, hvordan får man sundhedsforskerne med, hvordan kan kultur og mental trivsel kan komme til at fylde mere på fremtidens hospitaler, i psykiatrien og i kommunerne?

Til at diskutere de vigtige spørgsmål var inviteret repræsentanter fra kommuner, regioner og initiativer, der arbejder på tværs af kultur og sundhed. Samt politikere. Foruden Mogens Jensen deltog Flemming Møller Mortensen, som også sidder i Folketingets underudvalg for Kultur og Sundhed samt Anders Kühnau, formand for Regionsrådet i Region Midtjylland og formand for Danske Regioner.

På tværs af de tre politikere var der enighed om at kunst og kultur kan være en vigtig komponent i at skabe bedring og livskvalitet. Flemming Møller Mortensen efterlyste en platform, hvor det er muligt at dele erfaringer og forskning fra initiativer på tværs.

”Vi er et andet sted i dag end tidligere, vi diskuterer ikke længere, om der er en effekt. Men vi kan se, hvor svært det er at flytte fra forsøg til drift,” sagde han.

Et blik ind i maskinrummet

Politikerne gav i en paneldebat et ret åbent indblik i overvejelser og udfordringer i forhold til ansvar og finansiering. Det blev debatteret, hvilken rolle den nye folkesundhedslov, som skal styrke kommuners arbejde med forebyggelse på tværs, og de nye folkesundhedsråd, hvor regioner og kommuner skal samarbejde, kan komme til at spille.

Bolden blev også kastet ud i salen med en opfordring til aktørerne om at bidrage med både strategi og alliance.

”Vi er kun fire politikere i Folketingets underudvalg for Kultur og Sundhed, vi har ikke ressourcerne til at skabe den alliance eller lave den strategi, det skal I aktører gøre,” sagde Mogens Jensen og understregede, at der også er behov for, at de store fonde kommer på banen i forhold til finansiering.

Formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, opfordrede til at være meget konkrete med forslag til, hvor forslag til kunst og kultur kan skrives ind, fx i sundhedsrådenes sundhedsplaner.

Meget konkret var Flemming Møller Mortensen, da han påpegede Christiansborg-politikernes ansvar:

”På tværs af politiske partier har vi politikere et ansvar for, at kunst og kultur kan blive bærende for et fremtidigt patientforløb.”

En alliance om rundbordet

Overlæge Birgit Bundesen fra Center for Mental Sundhed støttede ideen om en bred alliance på tværs af kultur og sundhedssektor.

”Vi har brug for alliancer på et felt, der ellers er er meget konkurrencepræget. Vi er nødt til at teame op og sætte os sammen om et rundbord, hvor samarbejdet er i højsædet og ingen sidder for bordenden,” sagde hun.

Hun understregede, at det også kræver politisk velvilje og lydhørhed, hvis man skal nå længere med en national strategi for kunst og sundhed.

Arrangørerne håber, at konferencen kan blive den første i en række arrangementer inden for feltet frem mod en national dansk strategi med et internationalt potentiale.